Szállás SEO – Kell-e keresőoptimalizálás a szálláshelyemnek?

Amennyiben a címben feltett kérdésre rövidre akarjuk fogni a választ: szinte senkinek nem kell annyira, mint egy szálláshelynek, legyen szó hotelről, apartmanházról, panzióról.

Gyakorlatilag minden turizmushoz kapcsolódó keresőszóra hatalmas a verseny a Google-ben. Egy kisebb üdülőhelyen is akár 4-5 hotel és akár tízszer ennyi apartmanház is működhet, a nagyobb vendégforgalmat bonyolító településekről nem is beszélve. A nagy részüknek van valamilyen szintű webes jelenléte, azaz profibb, vagy egyszerűbb honlapja.

Már önmagában ez hatalmas versenyt jelentene, de ezen a területen vannak további szereplők, méghozzá a szállásportálok. Sőt, újabban a szállásportálok gyűjtőoldalai. S manapság már nemcsak arról van szó, hogy hirdetnek a Google keresőben, hanem arról is, hogy kőkemény keresőoptimalizálással az organikus találatoknál is dominálnak.

Amelyik szálláshely nem fordít figyelmet a SEO-ra, azaz a keresőoptimalizálásra, egyszerűen elveszik a találatok között. Nem számíthat érdemi – és ingyenes – forgalomra a Google irányából.

Nem egyszerű tehát a helyzet, de azért nem kell feltartott kézzel menni a „csatába”. Nem elérhetetlen cél, hogy a szálláshely számára fontos kulcsszavak érdemi fogalmat, és így közvetve szállóvendégeket hozzanak, mindezt közvetlenül foglalva, azaz jutalék fizetése nélkül.