Az online szállásmarketing realitása: a többségnek honlapja sincs

Ráböktünk a térképre és megnéztük, hogy egy közepes üdülőhely szálláshelyei, hogyan szerepelnek a kereső találati listáján. Itt jött a meglepetés: a többségnek saját honlapja sincs.

Nemrég írtunk arról a kutatásról, ami szerint a hazai szálláspiacon rendkívül nagy az internetes foglalások szerepe. Bár van egy telefonon foglaló kemény mag, de sokan közülük előtte szintén a neten tájékozódnak. Az online foglalások terén pedig legtöbben a szállások honlapján, vagy a szállásportálokon, vagy a kuponos oldalakon keresztül – ebben a sorrendben – foglalják le a szállásukat.

Ebből azt gondolnánk, hogy ha valahol, akkor ezen a téren elkerülhetetlen valamilyen online jelenlét. Érdemes azonban megnézni a valóságot. Találomra kiválasztottunk egy üdülőhelyet és pusztán arra voltunk kíváncsiak, hogy a szálláshelyeik közül mennyinek van egyáltalán honlapja.

Berekfürdőre esett a választásunk. Az ezer lakosú község Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföld északi részén található. Mint település kicsi, de mint üdülőhely, inkább a közepesek közé sorolnánk, hiszen egy neves gyógyfürdő működik Berekfürdőn. Ráadásul a fürdő nagy múltra tekinthet vissza, ugyanis már az 1930-as években megnyitották.

Adott tehát egy nem túl nagy, de azért viszonylag jelentős idegenforgalmat bonyolító üdülőhely. Első nekifutásra 40 szálláshelyet találtunk Berekfürdőn (lehet, hogy van több, mi ennyire bukkantunk egy gyors kereséssel). Találni itt három hotelt és számos apartmanházat, vendégházat.

Nézzük, hogyan állnak a honlapok terén, ami azért manapság már alapvető dolognak tekinthető.

  • A 40-ből 23 szálláshelynél nem találtunk honlapot.
  • 10 olyan szálláshelyre akadtunk, aminek volt honlapja és a Google találati listáján a saját nevére rákeresve az első helyen állt az organikus találatok között.
  • 7 szálláshelynek volt ugyan honlapja, de még a saját nevére sem volt első a Google találati listáján.
  • A 7-ből 4 szállást a Booking.com és a Szállás.hu is megelőzte az organikus (!) találatok között, 3 szállást pedig a Szállás.hu előzte meg. (Itt meg kell említeni, hogy keresőoptimalizálási szempontból nem könnyű ellenfél a két szállásmogul, de azért saját névre nem lehetetlen feladat eléjük kerülni a találati listán).

Ezzel nem kipécézni akartuk Berekfürdőt, csak szemléltetni szerettük volna, hogy az online szállásmarketing terén mik a realitások. Lehet persze erre azt mondani, hogy egy kis vendégháznak nem éri meg honlapot készíteni, hisz elég, ha fent van a különféle szállásportálokon. Erre azt tudjuk válaszolni:

  1. Azért csak akadnak olyan kis szállások még Berekfürdőn is, amelyek legalább egy egyszerűbb honlapot összedobtak. (Manapság például a WordPress révén ez nem nagy ördöngösség).
  2. A 10-20 százalékos jutalékszintek mellett a szállásportálokra se mondanánk, hogy ingyenes felületnek számítanak.
  3. Honlap nélkül még a lehetőségét sem adják meg annak, hogy direktben foglaljanak náluk az online érdeklődők. Visszautalva a korábban említett kutatásra: sok telefonon foglaló személy is a neten tájékozódik, viszont a (nagyobb) szállásportálokon nem fog telefonszámot találni. Ki lehet persze nyomozni, de azért az nem ugyanaz, ha keresgélni kell egy szimpla kontakt után is…