Szálláshelynek honlap: szükség van még rá?

Kell-e manapság egy jól keresőoptimalizált honlap a szálláshelyeknek? Elég csak a szállásportálokon és a Facebookon fent lenni?

A címben lévő kérdést akár úgy is feltehetjük, hogy kell-e nekünk a potenciális szállóvendégek több mint harmada? A GKI Digital egy korábbi kutatásában ugyanis felmérte a hazai szálláspiacot.

Ebből kiderült, hogy a hazai szálláshelyek 92 milliárd forintos éves szállásdíjbevételének több mint 35 százaléka – 32,9 milliárd forint – a szálláshelyek saját online felületein keresztül zajlott.

Ennél kisebb az online szállásközvetítők 21,5 milliárdos és a lecsengőben lévő kuponos oldalak 8,1 milliárd forintos részesedése.

Mindezek mellett ugyanakkor létezik még egy jelentős, offline módon – magyarán telefonon – foglaló réteg is, hiszen ebben a formában a belföldi vendégek 29,5 milliárd forint értékben foglaltak szállást.

Márpedig főleg az idősebb korosztályra jellemző, hogy nem szeretnek bíbelődni az online felülettel, nem bíznak az emailes foglalásban, hanem inkább telefonálnak, mert az a biztos. Viszont előtte közülük nagyon sokan a neten tájékozódnak, azaz megnézik a szállás honlapját. S a telefonszámot is csak ott tudják megtalálni, hiszen az online szállásportálokon ez az információ általában nem szerepel.

Akinek tehát nincs saját honlapja, mert elegendőnek tartja a szállásportálos jelenlétet, az a potenciális vevőinek alsó hangon a bő harmadát, de a valóságban ennél sokkal nagyobb részét is bukhatja.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a honlap elindítása önmagában keveset ér. Az alapvető keresőoptimalizálási megoldásoknak legalább akkora szerep jut, mint magának a website elkészítésének.