Hotel SEO és a long tail kulcsszavak

A hotelek weboldalainak keresőoptimalizálása során is érdemes kiemelt figyelmet fordítani az úgynevezett long tail kulcsszavakra. Mit jelent ez?

Ahogy korábban írtuk a nagy szállásportálok az elmúlt években elképesztő módon rátelepedtek a turizmushoz kapcsolódó kulcsszavakra. Egy keresőoptimalizálással nem foglalkozó szálláshelynek sokszor már a saját márkanevére sem egyszerű elsőnek lenni az organikus találatok között.

Ahogy sok más területen, úgy a szállások SEO-ja terén is érdemes lehet már csak emiatt is figyelmet fordítani az úgynevezett long tail kulcsszavakra.

Egyes szavakra nagyon sokan keresnek. Konkrét példával élve ilyen a „hévízi szállás”, „siófoki hosszú hétvége”. A rossz hír viszont az, hogy a konkurens szállások és a szállásportálok is „rádolgoznak” ezekre a kulcsszavakra.

A long tail kulcsszavak azok, amelyekre külön-külön viszonylag kevesen keresnek a Google-ben, viszont ezek összességében annyi, vagy akár több látogatót is hozhatnak mint egy-két top kulcsszó. Az előnyük pedig abból fakad, hogy a piaci szereplők többsége a fő kulcsszavakra koncentrál, a long tail kifejezésekre nem fordítanak annyi energiát.

Nézzünk egy konkrét példát, legyen ez a már emlegetett „hévízi szállások”. A Google-ben rákeresve láthatjuk, hogy itt az első találati oldalra kis túlzással „születni kell”.

Milyen long tail kulcsszavakban érdemes gondolkodni egy hévízi szálláshelynek?

A probléma az, hogy Hévíz esetében a szokásosnak tekinthető ötletek nem mindig működnek ezen a téren. Egyből felvetődnek ötletként a „Hévíz olcsó szállás”, „Hévíz panzió”, Hévíz nyaralás” és ehhez hasonló kulcsszavak. Azonban annyira éles a verseny ezen a téren, hogy nem járunk sokkal jobban, mint a top kulcsszavakkal.

Kezeljük kreatívan a long tail kulcsszavakat

Érdemes lehet ezért kicsit más oldalról megközelíteni ezt a kérdést. Az üdülést tervezők ugyanis nem feltétlenül egyből direktben szállást keresnek a Google-ben, hanem előtte felmérik az adott helyszínt. Hogyan tudnak oda eljutni? Milyen programlehetőségek, szórakozási lehetőségek találhatók az adott helyen? Vagy éppen egy gyógyfürdős üdülőhelyen szóba jöhetnek az adott településen elérhető fürdőgyógyászati kezelések is. Magyarán érdemes egy kicsit a leendő üdülővendégek fejével gondolkodni és körbelőni a konkrét szálláskeresésen kívüli keresési lehetőségeket.

Jöjjön néhány kulcsszó tipp, amit akár egy saját blogban érdemes lehet megcéloznia egy Hévízen működő szállásnak:

Hévízi látnivalók, hévízi programok, hévízi térkép, Hévíz kirándulási lehetőségek, Hévíz busszal, Hévíz elhelyezkedése, hévízi webkamera, Hévíz gyerekkel, Hévíz nevezetességei, Hévíz ősszel, Hévíz télen, Hévíz tavasszal, Hévíz nyáron, Hévíz útvonal.

Ezekre kevesebben keresnek, mint direktben a hévízi szállásokra, számítani kell némi meddőszórásra, de összességében mégis releváns látogatókat terelhetünk a szálloda honlapjára, vagy blogjára.