A Google a barátod, de a szállásportálok már nem annyira

A Google keresési találatai között a szállások számára nem is a konkurens apartmanok, szállodák jelentik a fő versenytársat, hanem a szállásportálok. Bizonyos kulcsszavakra még a Google első találati oldalára sem egyszerű bekerülniük a szállásoknak.

Egy szép nagy táblára felírom az egyik üdülőhely ismert szállodájának a nevét. Felkerekedek és táblámmal a hotelhez megyek, ahol az érkező új vendégeket leszólítom a bejáratnál. Közlöm velük, hogy milyen jól döntöttek, bekísérem őket a recepcióhoz, majd a szállásdíjukból kérek 15 százalék jutalékot a szállodától.

Micsoda agyament dolog lenne ez, nem? Holott az online térben, azon belül is a Google keresőben pont ugyanez zajlik a szálláshelyek és a szállásportálok viszonylatában. A szállásportáloknak alapvetően pozitív szerepük is lehetne a turisztikai piacon – illetve ők nyilván annak is állítják be szerepüket. Ugyanakkor a keresőben zajló tevékenységükbe nehéz a jófejséget belelátni.

A szálláshelyeknek jó lett volna összefogással még idejekorán kezelni ezt a helyzetet, valamiféle szabályt lefektetni a portálok keresőben való tevékenységére, de valószínűleg ezzel már elkéstek…

Az egy dolog, hogy ráhirdetnek az apartmanok, panziók, szállodák nevére a Google-ben, de mára az organikus találatok között is versenytárssá lépnek elő. A szállás nevére rákeresve egy keresőoptimalizálási szempontból rosszul összerakott szállodai weboldalt simán megelőznek a szállásportálok. S itt nem arról van szó, hogy új vevőket hoznak.

Az „üdülőhely neve” + szálláshely és hasonló keresési kulcsszavak esetében pedig az látszik, hogy üdülőhelyi gyűjtőoldalakat is felépítettek a portálok. Hogy ebből mi következik? Jöjjön néhány példa.

Írjuk be a keresőbe, hogy hévízi szálláshely. A következő organikus találatok jönnek fel (2019 októberi állapot): 1. Szallas.hu 2. Booking.com 3. Szallaskereses.hu 4. Szallasvadasz.hu 5. West-balaton.hu 6. Trivago.hu 7. Heviz.hu 8. Kiadoapartman.hu 9. Zimmerinfo.hu — a Google első találati oldal vége, tehát elköszönünk a potenciális érdeklődők 90 százalékától.

10. Ittjartam.hu 11. Szállás-hévíz.hu 12. Tripadvisor.co.hu 13. Agoda.com

14. apartman-heviz.hu –> Egy hévízi apartmanház honlapja. Az első nem szállásportál, vagy szállásportál gyűjtőoldal a találati listán!

Nézzünk most, hogy mit dob a Google a balatonfüredi szálláshelyek keresésre. 1. Szallas.hu 2. Booking.com 3. Trivago.hu 4. Zimmerinfor.hu 5. Szallaskeres.hu 6. Kiadoapartman.hu 7.Szallasvadasz.hu 8. Agoda.com 9. Hovamenjek.hu — a Google első találati oldalának vége.

10. zoldhazpanzio.hu —> Az első apartmanház a találati listán, de már a második oldalon.

S aki azt hinné, hogy ez csak felkapott üdülőhelyek körében van így, ahol rengeteg szálláshely található… keressünk rá mondjuk a bogácsi szálláshelyekre… Az első szálláshelyet itt is a 10. helyen hozza a Google.

Hogy a bosszankodáson kívül mit lehet kezdeni ezzel a helyzettel? Azt összefoglaljuk a következő cikkünkben.