Szállás és a Google Trends

A legalapvetőbb szállásos kulcsszó esetében megnéztük, hogy van-e éven belüli ciklikusság a keresési trendekben. Nos, az nem kifejezés, hogy van.

A szállások iránti érdeklődés a Google keresőben meglehetősen nagy szezonalitást mutat. Ez nem csoda, hiszen a munkavállalók éves szabadsága azért erős korlátot jelent ezen a téren. Az egyik állásportál korábbi felmérése szerint a magyarok átlagosan 11-12 nap szabit vesznek ki nyáron, ami átlagosan az összes évi szabadságuk 40 százalékát teszi ki.

Mindez gyönyörűen visszaköszön a Google Trends „szállás” szóra történő keresési statisztikájából. Az éves keresési mélypont a karácsonyi előtti hetekre esik, úgy tűnik, hogy akkor csigázza fel legkevésbé az embereket az üdülési témakör.

Ezt követően viszont már a karácsonyi ünnepnapok alatt meredek emelkedésbe kezd a szállás szóra történő keresés, s az érdekes az, hogy ez nem cseng le az év elején, hanem január végén tetőzik.

Ezt követően egy enyhe csökkenés után beáll egy viszonylag állandó szintre egészen a nyár kezdetéig. Akkor viszont hatalmas vágtába kezd a kulcsszó, ami június-július határán van a csúcson, majd már augusztus 20. előtt elkezdődik a lejtmenet. Ezután szeptembertől karácsonyig újabb folyamatos csökkenést látni.

Mit jelent ez a szállásoknak SEO szempontból?

A keresőoptimalizálás időigényes folyamat, nem várhatók eredmények egyik napról a másikra, sőt igazából egyik hétről a másikra sem. Mire a SEO-ba fektetett energia meghozza a gyümölcsét az inkább hónapok kérdése. Ennek megfelelően, akik szeretnék meglovagolni a nyári csúcsot, azoknak legkésőbb kora tavasszal, de inkább már az év legelején érdemes ráfeküdniük a keresőoptimalizálásra.

Már január táján ajánlott felmérni a szállás weboldalának gyengeségeit és erősségeit a keresőoptimalizálás terén. Ezután pedig kidolgozni egy stratégiát arra, hogy a nyári csúcsot minél hatékonyabban kiaknázhassák a Google felől ingyen (!) érkező látogatók terén.