Blogolás szerepe a szálláshely SEO-ban

Keresőoptimalizálási szempontból van-e előnye a blogolásnak a szálláshelyek, hotelek, panziók esetében? Hozhat ez a SEO szempontjából is eredményt?

A blogolás kérdése előbb-utóbb minden olyan szálláshely esetén felmerül, amely rendelkezik bármilyen webes jelenléttel. Ezen belül pedig alapvetően mindegy is, hogy nagy hotelről, kisebb panzióról, vagy falusi vendégházról van-e szó.

Keresőoptimalizálási szempontból a szálláshelyek honlapjainak egyik hátránya, hogy önmagukban általában túl statikusak. Az esetek többségében felkerül a szálláshely bemutatása, a szobák felszereltsége, képgaléria, árak, kapcsolat. Esetleg ezen felül pár Wikipédiáról kimásolt mondat még a településről, illetve ha van, akkor a település fő attrakciójáról, például egy strandról, vagy gyógyfürdőről.

Ami dinamikusabb elem a tipikus szállás honlapon, az időnként frissülő szezonális ajánlatok, illetve talán még az árak. Viszont némelyik szálláshelynek nincsenek csomagajánlatai. Magyarán a honlap elkészítése után hamar abban a helyzetben találhatja magát az egyszeri szálláshely-üzemeltető, hogy nincs igazán mit szöszölni a honlappal.

Holott, ha már adott a weboldal, akkor érdemes lenne kihasználni a benne rejlő lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy a Google algoritmusa is kedveli, ha egy site-on rendszeresen frissülő – és releváns – tartalom található.

Mindennek a SEO-n túlmutató, már a tágabban értelmezett szállásmarketingben is hasznosítható szerepe is lehet. Hogy mást ne mondjunk: ezek az extra tartalmak a közösségi médiában is hasznosíthatók, ahonnan forgalmat terelhetünk a weboldalunkra.

Összefoglalva: igen is van jelentősége és előnye keresőoptimalizálási szempontból egy blognak. Már akkor, ha jól csináljuk.

Mi lehet egy szálláshelyes blog előnye?

Lehet-e hátránya annak, ha egy szálláshely blogolásba fog?