Legyen-e külön doménen a szállás blogja?

Alapvetően két lehetőség kínálkozik a szállásoknak a blogolásra. Melyiket érdemes használni?

Elindíthatjuk a blogot a szállás honlapján, külön aloldalként. Amennyiben nem valamilyen nehezen szerkeszthető háttérrendszeren fut a site, akkor ez a legegyszerűbb megoldás. Előnye az is, hogy közvetlenül a szálloda honlapjára érkeznek a látogatók.

A másik megoldás, hogy bejegyeztetünk egy önálló doménnevet, felhúzunk rá egy önálló weboldalt és ezen kezdünk blogolni. Ez nyilván költségesebb, macerásabb, ráadásul a látogatók nem is közvetlenül a szállás honlapjára érkeznek. Amennyiben nem hangsúlyozzuk a szálloda és a blog közötti kapcsolatot, akkor pedig a szállás márkáját sem fogja építeni.

Azonban hírlevél-feliratkozókat ezzel is gyűjthetünk, Facebook követők szerzésére is alkalmas. Ráadásul linkelhetjük a szállás weboldalát, így közvetve forgalmat tudunk oda terelni.

Megoldás lehet arra az esetre is, amit a blogolás veszélyei között emlegettünk, azaz ha túlteng a blogos tartalom a szállodai honlapon, az nem feltétlenül előnyös egy idő után. Egy külön site-on viszont kedvünkre onthatjuk a tartalmat.

SEO szempontból az is előny lehet, hogy bizonyos kulcsszavakra linkelve segíteni tudjuk a fő terméket, azaz a szálloda weboldalát. Ennek kapcsán még az sem ördögtől való, ha nem teljesen új doménen, hanem egy – a témához passzoló – régebbi alatt indítjuk el a site-ot.

De akkor végül is melyik legyen a kettő közül? Mindkettő mellett szólnak érvek. Amennyiben kevés időnk és erőforrásunk áll rendelkezésre erre az egészre, akkor talán több érv szól a saját website-on belüli blogolás mellett. Amennyiben viszont van hozzá pénz, paripa, fegyver, akkor akár párhuzamosan is futhat a kettő.