Cikkírás a szállásblogra

A megfelelő minőségű tartalom előállításán gyönyörűen elcsúszhat az egész blogos projekt. Honnan legyenek cikkek a szálláshelyes blogra?

Amennyiben van egy kellően grafomán személy a szálloda munkatársai között, aki örömmel blogol, akkor a probléma meg is van oldva. Azonban ez nem mindig adott. A legrosszabb lehetőség pedig az, amikor a tulaj, vagy valamelyik vezető csak azt gondolja, hogy jól ír…

Szintén a veszélyek közé tartozik a lelkesedés lanyhulása. Összedobnak négy-öt cikket az induláshoz, majd alábbhagy a lelkesedés, rengeteg egyéb munka van és elfelejtődik az egész blogolósdi.

Márpedig az ilyen jellegű tartalomgyártásnak csak akkor van értelme, ha rendszeres. Nem kell naponta frissülnie, hetente sem feltétlenül, de azért alsó hangon havi egy cikket illik kitenni. Annak az égvilágon semmi értelme nincs, hogy legyártsanak 10 cikket, majd hátradőljenek, hogy a blogolás ezennel letudva. Hosszútávon SEO szempontból ennek nulla haszna van.

Amennyiben tehát komolyan gondolja valaki a blog indítását, akkor az esetek többségében ki kell adni a munkát. Tippként itt megemlíthetjük azt, hogy érdemes keresni egy újságírót, esetleg olyat, akivel már volt valamilyen kapcsolatuk. Akár lehet proaktívnak lenni, tehát ismeretlenül is ráírni valakire, akin látjuk, hogy jó cikkeket készít. Nem lehetetlen feladat egy újságíróval megegyezni az anyagiakon.

A másik lehetőség, hogy olyanra bízzuk a tartalom előállítását, aki kifejezetten turisztikai témájú szövegek előállítására szakosodott. Ez megint csak lehet újságíró, vagy olyan vállalkozás, amelyiknek ez a fő csapásiránya.

A marketingszövegeket nagyipari szinten gyártó vállalkozókat – ha ránk hallgatnak – akkor kerüljék el nagy ívben. Higgyék el, nincs olyan, hogy valaki a golyóscsapágyakról, a téligumikról és a hévízi látnivalókról egyaránt minőségi tartalmat állít elő. Az ilyen ügynökségektől már annyi szemét tartalmat láttunk, hogy az elképesztő. Meglesz a karakterszám, értelmes mondatok lesznek benne, az is biztos, hogy az egy karakterre eső költség is alacsony lesz, de abból jó, az olvasók számára is élvezetes tartalom soha nem lesz.

Márpedig a keresőoptimalizálás egyik fő alapelve, hogy olyan tartalmat állítsunk elő, ami az olvasók számára is értéket képvisel. Ezek pedig nem a nagyipari szöveggyártó cégektől fognak érkezni.

Miről érdemes blogolni?